ویروس رایانه ای چیست؟ | انواع ویروس رایانه ای | انواع ویروس کامپیوتری

ویروس رایانه اي برنامه هایی هستند که مشابه ویروسهاي زیست محیطی تکثیر شده و با ورود به رایانه، اقدامات غیرمنتظره اي را انجام میدهند.با ایران تبلیغ همراه شوید.

ویروس رایانه ای و انواع ویروس های کامپیوتری
ویروس رایانه ای و انواع ویروس های کامپیوتری

ویروس رایانه ای چیست؟

ویروس رایانه ای یک نوع نرم افزار ( برنامه ) کامپیوتری است که به دلیل ماهیت عملکرد مجرمانه آن به آن بدافزار میگویند . که در اغلب مواقع بدون اطلاع کاربر به سیستم عامل وارد شده و آن را آلوده می‌کند و تلاش می‌کند خود را تکثیر نماید . این عمل تولید مثل یا کپی‌سازی از خود بر روی یک کد اجرایی موجود، ویژگی کلیدی در تعریف یک ویروس است. معمولاً کاربران رایانه به ویژه آن‌هایی که اطلاعات تخصصی کمتری دربارهٔ کامپیوتر دارند، ویروس‌ها را برنامه‌هایی هوشمند و خطرناک می‌دانند که خود به خود اجرا و تکثیر شده و اثرات تخریبی زیادی دارند که باعث از دست رفتن اطلاعات و گاه خراب شدن کامپیوتر می‌گردند در حالیکه طبق آمار تنها پنج درصد ویروس‌ها دارای اثرات تخریبی بوده و بقیه صرفاً تکثیر می‌شوند؛

بنابراین یک ویروس رایانه‌ای را می‌توان برنامه‌ای تعریف نمود که می‌تواند خودش را با استفاده از یک میزبان تکثیر نماید. بنابر این تعریف اگر برنامه‌ای وجود داشته باشد که دارای اثرات تخریبی باشد ولی امکان تکثیر نداشته باشد، نمی‌توان آن را ویروس نامید؛ پس ویروس‌های رایانه‌ای از جنس برنامه‌های معمولی هستند که توسط ویروس‌نویسان نوشته شده و سپس به‌طور ناگهانی توسط یک فایل اجرایی یا جا گرفتن در ناحیه سیستمی دیسک، فایل‌ها یا کامپیوترهای دیگر را آلوده می‌کنند.

از آنجا که ویروس‌ها به‌طور مخفیانه عمل می‌کنند، تا زمانی که کشف نشده و امکان پاکسازی آن‌ها فراهم نگردیده باشد، ماشین‌های هوشمند و قطعا برنامه‌های بسیاری را آلوده می‌کنند و از این رو یافتن سازنده یا منشأ اصلی ویروس مشکل است.

نحوه عملکرد ویروس رایانه ای

  • تخریب یا حذف برنامه‌ها و اطلاعات بخش‌های مختلف دیسک‌ها.

  • فرمت کردن دیسک‌ها توسط ویروس های کامپیوتری.

  • کد کردن اطلاعات و برنامه‌ها.

  • تخریب اطلاعات حافظه فلش‌ها.

  • تکثیر ویروس با هدف جاسوسی، کسب و کار، خرابکاري،سرقت

انواع ویروس های رایانه ای

1- ویروسهاي فایلی

ویروسهاي فایلی، اغلب فایلهاي اجرایی را آلوده میکنند. فایلهاي آلوده بـه این نوع از ویروسها بیشتر داراي پسوند com *.یا exe *.هستند.

2- ویروس هاي ماکرو 

ویروس هاي ماکرو، مستندات برنامه هایی را که از امکان ماکرونویسی و برنامه هایی از این دست (Microsoft Office Excel ،Microsoft Office Word) پشتیبانی میکند آلوده می کنند. فایل هاي اینگونه برنامه ها اجرایی نیستند اما درون آنها قسمت هایی اجرایی به نام ماکرو وجود دارد که می تواند میزبان مناسبی براي ویروس هاي ماکرو باشد.

3- ویروس هاي بوت سکتوري (Boot Sector Viruses) و پارتیشن سکتوري

اینگونه ویرو سها سکتور راه انداز دیسک سخت یا جدول بخش بندي دیسک هاي سخت را آلوده می کنند. با راه اندازي سیستم از روي دیسکی که به اینگونه ویروس ها آلوده شده است، ویروس در حافظه مقیم شده و سپس دیسک هایی را که مورد دسترسی قرار گیرند، آلوده می کند.

4- ویروس هاي اسکریپتی

این ویروس ها که پیش نویس هاي نوشته شده به زبان هاي برنامه نویسی یا هر Internet Explorer هستند، تنها در رایانه هایی اجرا می شوند که روي آنها Java یا Visual Basic مرورگر وب دیگري با توانایی اجراي اسکریپت ها، نصب شده باشد. ویروسهاي اسکریپتی فایل هایی با پسوند*.asp یا *.htt ،*.js ،*.vbs ،*.htm ،*.html را آلوده می کنند.

5- اسب تروا یا تروجان

نوعی از ویروس هستند که خود را در تعداد زیاد کپی نمیکنند و سایر فایلها را نیز آلوده نمیسازند بلکه کار این نوع از ویروسها نشستن در سیستم و منتظ ر ماندن به قصد برداشت اطلاعات یا آسیب زدن به سیستم کاربر است. تروجانها میتوانند توسط فرد نفوذگر و از راه دور کنترل شوند. به طور معمول آنها ظاهري مشروع دارند که توسط کاربر پذیرفته میشو د. مشاهده شده است بعضی از تروجانها خود را در قالب یک نرم افزار ضدویروس در سیستم کاربر نصب میکنند و سپس به طور دائم به کاربر پیامی را نمایش میدهند که سیستم شما دچار ویروس هاي خطرناکی شده است و براي ویروس زدایی به عنوان مثال باید این نرم افزار را به قیمت چهل دلار خریداري کنید. بنابراین از این طریق سالانه میلیونها دلار به جیب سازندگان این نوع از ویروسها سرازیر میشود.

6-کرم

کرمها، برخلاف تروجانها خود را به تعداد زیادي در سیستم کاربر تکثیر میکنند و هدفشان ایجاد اختلال و افت سرعت رایانه است. رایانههایی که فاقد دیواره ي آتشین  هستند، بیشتر دچار گرفتار ي اینگونه ویروسها میشوند، زیرا منشأ بیشتر کرمها اینترنت است.

7- بدافزار یا نرمافزارهاي مخرب

بدافزار نوعی نرمافزار مخرب است که میتواند یک کُد یا پیش نویس به منظور ایجاد اختلال یا دسترسی به یک سیستم رایانه اي باشد. گاهی بدافزار را زیرمجموعه اي از تروجانها میدانند اما از آنجایی که دایره ي تروجانها وسیع است بنابراین نمیتوان گفت که بدافزار همان تروجان است بلکه میتوان آنرا به عنوان نوعی از تروجانها برشمرد.

کلام آخر ویروس رایانه ای

اگر ویروسی ساخته شود و به هر طریقی منتشر گردد،شرکتهاي سازنده ي برنامه هاي ضدویروس، نوع آن ویروس و همچنین روش ساخت آنرا مورد مطالعه و بررسی قرار داده و سپس راهکار مقابله با آن را طراحی میکنند. سپس برایند کار خود را در قالب فایل یا فایلهایی با عنوان Update در اختیار کاربران قرار میدهند تا ضمن نصب آن، امکانات برنامه ي ضدویروس خود را نیز ارتقا ببخشند.مطالب روز ایران تبلیغ را دنبال کنید.

 

درباره‌ی irantableegh employee

فارغ التحصیل مهندسی نرم افزار و مهندسی کامپیوتر گرایش فناوری اطلاعات هستم در حال حاضر به عنوان نویسنده با مجموعه ایران تبلیغ در حال همکاری می باشم .سابقه فعالیت در سایت آموزش آشپزی به عنوان تولید کننده محتوا و اشتراک گذاری لینک در سایت های اشتراک لینک را دارا می باشم.دارنده چندین مدرک از سازمان فنی و حرفه ای کشور در سال های 89 تا 91 در حوزه گرافیک و مباحث کامپیوتری می باشم.عاشق هنر و علاقمند به فعالیت در زمینه هنری هستم. علاقمندان به مقالات بنده جهت ثبت سفارش می توانند از تخفیف 10 درصدی با کد ahsani913 بهره مند شوند.

همچنین ببینید

فایل robots.txt

فایل robots.txt چیست؟ + بهینه سازی فایل robots.txt

فایل robots.txt ;اخیرا یکی از مشتریان سئو سایت ما سوالی درباره اینکه وقتی می گوییم فایل robots.txt …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.