بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ چیست؟

در وحله اول کلمه “چریکی” بسیار خشن به نظر می رسد و به سرعت صحنه های جنگ را در ذهن شما متصور می سازد. اما کلمه چریکی، در کنار کلمه بازاریابی چه معنایی می تواند داشته باشد؟! بازاریابی چریکی یا همان Guerrilla Marketing نوعی مبارزه نیست. بلکه یک نوع تبلیغات غیرمتعارف است که در آن آگهی های تبلیغاتی به سرعت و بدون توقف بین مخاطبان پخش می شوند. غیر متعارف بودن و گسترش سریع آن بین مخاطبان نمی تواند این روش بازاریابی را کاملا تشریح نماید. بهترین روش برای درک بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی، دیدن نمونه هایی از آن است. در این مقاله برخی از اصول اولیه و نحوه کار این نوع تبلیغات و بررسی برخی روش های موفقیت آمیز آن توضیح داده می شود، پس با ما همراه باشید.

بازاریابی چریکی - بازاریابی پارتیزانی

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی چیست؟

هنگامی که واژه “بازاریابی چریکی” به گوش ما می خورد،! فکر نکردن به جنگ چریکی کار دشواری است، که بی ربط هم نیست،! زیرا نامش را از همانجا اقتباس کرده است.! در میدان جنگ، تاکتیک‌های چریکی عمدتا با غافل‌گیری همراه هستند.! تصور کنید به صورت خلاقانه از تاکتیک‌های “کمین، تخریب و حمله” در بازاریابی پارتیزانی استفاده می کنید.

اما این کارها، چگونه در شغل روزمره ما نمود پیدا می کنند؟! در دنیای بازاریابی، تاکتیک های چریکی اغلب با عنصر غافل‌گیری انجام می شوند.! این نوع بازاریابی به نحوی طراحی شده است! که یک جریان سازی بسیار غیر متعارف بین مردم ایجاد کند.! این جریان سازی در قالب کمپین هایی، آنها را ناگهان از فضای زندگی روزمره خارج می سازد.

اصطلاح بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی در ابتدای دهه 80 میلادی! بوسیله نویسنده علم اقتصاد، جی کنراد لوینسون،! ابداع شده است، وی کتاب های متعددی درباره تاکتیک های چریکی در چند زمینه تخصصی نوشته است.! البته در آن زمان، بازاریابی کاملا متفاوت بوده است،! ولی هنوز بازاریابی چریکی کاربردهای فراوانی! در کسب و کارهای کوچک و بزرگ دارد! و با پیشرفت روزافزون دنیای دیجیتال، اینترنت و شبکه های اجتماعی،! شکل کلی آن تغییرات اساسی پیدا کرده است.

هزینه پایین بازاریابی چریکی

در مورد بازاریابی پارتیزانی، نکته ای که برای مخاطبان بسیار جذاب است، هزینه پایین این روش در مقابل تاثیرگذاری بالا و مخاطبان زیاد آن است. سرمایه گذاری اصلی در این روش بازاریابی، خلاقیت و هوشمندانه بودن آن است، نه لزوما هزینه بالا.

به محیطی که مخاطبان شما در آن قرار دارند، فکر کنید و محیط را به نحوی تغییر دهید که برند شما در آنجا، به شیوه ای خاص جلوه پیدا کند. اگر می خواهید بدانید که ایده شما برای این نوع بازاریابی موثر واقع خواهد شد یا خیر؟! توجه داشته باشید که هرکسی تبلیغات شما را می بیند، باید با انگشت اشاره آن را به دیگران نشان دهد و برای اکثر دوستان خود تعریف کند، تبلیغات شما باید به قدری جذاب باشد که دوستان او هم برای بازدید آن، علاقه مند شوند و آنها هم به دوستان خود معرفی کنند.

انواع بازاریابی چریکی

در فضای باز:

افزودن چیزی به محیط پیرامونی شهر، مانند قرار دادن چیزی بر روی مجسمه قابل جابجایی، یا قرار دادن آثار هنری موقت در پیاده روها و خیابان ها.

 

بازاریابی چریکی - بازاریابی پارتیزانی

در فضای بسته:

این نوع بازاریابی در محیط های سرپوشیده داخلی همانند فضای باز صورت می پذیرد، با این تفاوت که در مکان های داخلی مانند ایستگاه های قطار، مغازه ها و ساختمان های دانشگاهی اتفاق می افتد.

 

بازاریابی چریکی - بازاریابی پارتیزانی

کمین در همایش:

در این روش، تبلیغات به شکل جالبی با استفاده از مخاطبان یک رویداد مانند یک کنسرت و یا یک بازی فوتبال و معمولا بدون هماهنگی با مسئولین همایش انجام می شود.

تجربی:

تمامی موارد فوق الذکر، اما طوری اجرا می شود که نیازمند توجه عموم و تعامل مردم با برند است. در این نوع تبلیغات حتما باید مخاطب از حواس پنج‌گانه خود برای تجربه آن تبلیغ استفاده کند. به طور مثال پخش شدن یک موسیقی، بو یا رنگ در محیط و …..

نمونه های ناموفق:

برای مثال در یک نمونه این نوع تبلیغات، برای فیلم سینمایی به وقت شام، در پردیس سینمایی کوروش اتفاق افتاد. که در آن تبلیغ کنندگان با پوشیدن لباس های مبدل داعشی، باعث ترس و وحشت مردم شدند و منجر به عذرخواهی کارگردان و عوامل فیلم، از مردم شد.

بازاریابی چریکی - بازاریابی پارتیزانی

کلام آخر

بازاریابی چریکی یک روش خلاقانه و کم هزینه برای تبلیغات برند شما محسوب می شود.! در استفاده از آن باید بسیار دقت داشته باشید، زیرا در مواردی این نوع بازاریابی منجر به شکست می شود. اگر استفاده درستی از این نوع بازاریابی داشته باشید، می توانید یک تجربه جالب و به یادماندنی را در ذهن مخاطب خود ایجاد کنید.

امروزه روش های سنتی دیگر پاسخگوی دنیای کسب و کار دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی دیجیتال نمی باشد. برای دیدن نکات بیشتر و راهکارهای تبلیغ دیجیتال مارکتینگ در شبکه های اجتماعی به مطلب افزایش فالوور اینستاگرام مراجعه کنید.

درباره‌ی توحید رحیمی

از زمانی که یادم می آید برای خودم داستان می نوشتم، خاطرات روزمره، داستان های علمی تخیلی و هر چیزی که در ذهنم و زندگیم اتفاق می افتاد، با پیشرفت اینترنت و فضای مجازی فهمیدم که چقدر راحت می شود با دیگران ارتباط برقرار کرد، حتی درآمدهای بالا داشت، این شد که یک نویسنده وب شدم، احساس می کنم نویسندگی بهترین شغل دنیاست.

همچنین ببینید

جذب مشتری بالقوه

چگونه مشتری بالقوه جذب کنیم

چگونه مشتری بالقوه جذب کنیم ; تسلط بر حفظ مشتری نکته کلیدی در سلامت تجارت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.